1. Anasayfa
  2. Haberler

Bireysel Emeklilik Fonu Nedir?

Bireysel Emeklilik Fonu Nedir?
0

Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin çalışarak elde ettiği gelirleri şirketlerin yatırım uzmanları tarafından yatırım yapılarak işlenen bir sistemdir.

Bu sistemde, şahıslar yatırım yapmak istediği hisseleri tek tek kontrol etmek yerine bir banka ya da özel kuruma bağlı yatırım uzmanlarına bir miktar para veya varlık ile işlem açtırarak düzenli bir şekilde gelir etmesini sağlamaktadır. Fonlarda genellikle, Teknoloji hisseleri, Gayrimenkul ve kıymetli madenler bulunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Fonuna Nasıl Yatırım Yapılır?

Öncelikle araştırma yapmanız gerekmektedir. Her şirketin size vaat ettiği oranlar bellidir ve güncel olarak yatırımları, şirketleri, miktarları ve ellerinde bulunan şirketlerin hisselerini liste halinde sitelerinde paylaşmaktadır. Örnekleri Bu Şekildedir. (Şirket isimlerine tıklarsanız inceleyebilirsiniz.)

  • Anadolu Hayat Emeklilik Türkiye’nin en büyük emeklilik şirketlerinden biridir. Bireysel emeklilik fonlarının yönetimi konusunda uzmanlaşmıştır.
  • AvivaSA Emeklilik ve Hayat: AvivaSA, bireysel emeklilik ve hayat sigortası alanlarında hizmet veren bir şirkettir. Emeklilik fonlarının yönetimi konusunda da faaliyet göstermektedir.
  • Allianz Yaşam ve Emeklilik: Allianz, dünya çapında faaliyet gösteren bir sigorta ve finansal hizmetler şirketidir. Türkiye’de bireysel emeklilik fonu yönetimi alanında da hizmet vermektedir.
  • Garanti Emeklilik: Garanti Emeklilik, Garanti Bankası’nın bir iştiraki olarak faaliyet gösteren bir emeklilik şirketidir. Bireysel emeklilik fonlarının yönetimi konusunda uzmanlaşmıştır.
  • Vakıf Emeklilik: Türkiye Vakıflar Bankası’nın bir iştiraki olan Vakıf Emeklilik, bireysel emeklilik fonlarının yönetimi konusunda hizmet veren bir şirkettir.

Türkiye’deki kişiler ciddi oranda bu şirketlerin hizmetlerinden faydalanmaktadır. Şirketlerin portföylerinde sağlam şirketler mevcuttur.

Neden Bireysel Emekliliğe Yatırım Yapmalıyım?

Bir kişi emekli maaşı ile yetinmemeli diye düşünüyor iseniz gençliğinizde bireysel emekliliğe yatırım yapmanız gerekmektedir. Aslına bakarsanız düzenli bir bireysel emeklilik yatırımı emeklilikte ev almanıza bile sebep olabilir gençliğinizde vereceğiniz bir kahve ya da yemek yatırımı uzun vadeli bir yatırım sonrası size daha çok kazanç sağlamaktadır. Kısacası sizlere

  • Finansal Özgürlük Sunar
  • Pasif Gelir Haline Gelir
  • Bir Kaynağa Bağlı Kalmazsanız

Bireysel Emeklilik %30 Devlet Katkısı Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminde daha güvenli bir finansal gelecek sağlamayı amaçlar. Bu sistemde devlet, bireylerin bireysel emeklilik hesaplarına yaptıkları katkılar üzerinden belirli oranlarda destek sağlar.

Devlet katkısı genellikle katkı miktarının belirli bir yüzdesi kadar olup, bu oran ülkeden ülkeye değişebilir. Örneğin, bazı ülkelerde devlet katkısı bireyin yaptığı katkının %25 veya %30’u kadar olabilir. Bu, bireylerin yatırdıkları paranın belirli bir yüzdesinin devlet tarafından eklenerek emeklilik fonlarının büyümesine katkıda bulunur.

Devlet katkısı, bireylerin emeklilik dönemindeki mali güvencelerini artırmak ve tasarruf yapmalarını teşvik etmek için uygulanır. Böylece, emeklilik dönemlerinde daha rahat bir yaşam sürmeleri ve finansal açıdan daha güvende olmaları sağlanır.

Bireysel Emeklilik %30 Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanır?

Otomatik katılım için aylık en yüksek kesilecek tutar, SGK tavan ücretinin %3’üdür. 2024 yılı için SGK Tavan Ücreti olan 40.000 TL’nin %3’ü yani en yüksek tutar 1.200 TL’dir. Örneğin; aylık maaşı 10.000 TL olan bir çalışan için, 10.000 TL’nin %3’ü değil, yine 1.200 TL kesinti yapılacaktır.

Katkı PayıDevlet Desteği
250 TL75 TL
500 TL150 TL
750 TL225 TL
1.000 TL300 TL
1.250 TL375 TL

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir